Sloten

sloten

Sloten: De zwakste schakel van een kluis?!

De zwakste schakel van een kluis of brandkast is het slot. Hier wordt zelden voldoende bij stilgestaan. Veel kluizen worden standaard uitgevoerd met een slot dat relatief gemakkelijk is te manipuleren. Daarnaast wordt er te weinig naar het gebruiksgemak gekeken. Zoals het meerdere keren per dag openen van een kluis of het openen in het donker. 

Safe2Lock VOF heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan op het gebied van keuze, opbouw en inrichting van (elektronische) sloten, om zowel de veiligheid als het gebruiksgemak te verhogen.

Onze sloten hebben wij op voorraad en zijn snel leverbaar.
Deze kunt u direct bestellen via onze webshop.

Verschillende sloten

Er zijn verschillende sloten die op een kluis kunnen worden gemonteerd. Dit zijn sleutelsloten, mechanische en elektronische sloten. Ook is het combineren van een sleutelslot met een mechanisch of elektronisch slot mogelijk. Elk slot heeft zijn eigen specifieke eigenschappen met de daarbij behorende voordelen. De belangrijkste eigenschappen met de voor- en nadelen zullen we bespreken per categorie.

Sleutelslot

Kluizen hebben vaak standaard een sleutelslot. Er is verschil tussen een cilinder sleutelslot of een dubbelbaard sleutelslot. Dit zijn degelijke sloten die alleen met de sleutel gebruikt kunnen worden. Zo ben je niet van een stroomvoorziening afhankelijk. Dit is handig op locaties waar moeilijk aan stroom te komen is. Een nadeel is dat er sleutels zijn die je moet opbergen en kwijt kunt raken.

 

Mechanisch slot

Een mechanisch slot voor een kluis werkt met een cijfercombinatie die niet op een elektronische manier wordt ingevoerd. Dit gebeurt meestal door het invoeren van cijfers in een bepaalde volgorde. Zoals je vaak ziet bij een reiskoffer met een cijferslot. Bij kluizen gaat het vaak om een knop die je naar de juiste cijfers draait. Dit is een meer traditionele slot. Er zijn verschillende mechanische sloten met verschillende draaischijven of verschillende technieken.

Een voordeel van het mechanisch slot is dat er geen stroom nodig is en er is geen sleutel nodig. Ook zijn er mensen die een mechanisch slot meer karakteristiek vinden. Een nadeel is dat het lastig is om een mechanisch slot snel open te maken. Dit komt doordat het vrij nauwkeurig is. Dit kan bij slechter zicht voor minder gebruiksvriendelijkheid zorgen. Zoals in het donker openen of wanneer de ogen slechter functioneren (ouderdom, zonder bril).

Op televisie zie je wel eens dat men door te luisteren naar een bepaald geluid het slot kan kraken, maar dit is niet mogelijk bij onze sloten.

Elektronisch slot

Een elektronisch slot is een slot dat op stroom werkt en wordt geopend door het invoeren van een code. Er zijn verschillende vormen van toetsenborden en panelen van een elektronisch slot. Het paneel van een elektronisch slot heeft vaak verlichting waardoor het makkelijk te gebruiken is in donkere ruimtes. Verder kan de code zelf worden gewijzigd en hebben sommige elektronische sloten de mogelijkheid om meerdere codes in te voeren. Daardoor kunnen er meerdere gebruikers zijn per slot.

Een elektronisch slot is relatief snel te openen vanwege het gebruiksgemak. Er zit ingebouwde beveiliging in waardoor het slot blokkeert bij het te vaak invoeren van een foute code. Een nadeel is dat er stroom nodig is. Meestal is dit in de vorm van een batterij. Een ander nadeel is dat bij verlies van de code het elektronisch slot niet direct te openen is. 

Een combinatie van sloten

Naast één van de bovengenoemde sloten is het ook mogelijk om sloten te combineren. Bijvoorbeeld een sleutelslot met een elektronisch of mechanisch slot. Dit zorgt voor extra veiligheid. Het is dan wel zo dat allebei de sloten moeten worden gebruikt om de kluis te openen. Dit kost meer tijd en wanneer de code of de sleutel kwijt is, kan de kluis niet geopend worden.

Om een slot met een ander slot te kunnen combineren zal de kluis worden aangepast. Dankzij het specialisme van Safe2Lock verliest de kluis geen kwaliteit.

Naast het combineren zijn er ook sloten die al een combinatie zijn. Zoals een mechanisch slot met een toetsenbord. Hier is het eenmalig invoeren van de code voldoende om de kluis te openen. 

En nog meer sloten...

De genoemde sloten zijn de meest voorkomende sloten. Maar ook binnen de genoemde sloten zitten veel verschillen. Zo kunnen er elektronische sloten zijn met verschillende aantal gebruikers en codes. Maar er zijn ook sloten met een noodsleutel of een managercode.  Daarnaast zijn er ook nog sloten met openingsvertraging. En nog vele meer.

Voor een goed advies op maat, staan we u graag te woord