Brandwerend

Brandwerend: Bescherming van de inhoud!

Een brandwerende kluis is zo gebouwd dat het de inhoud beschermt bij een brand. Er kunnen dubbele isolatiewanden inzitten en er zit een speciale strip in die uitzet bij warmte. Hierdoor worden de kieren extra afgesloten, zodat de hitte tegengehouden wordt. Want brandwerend is een term die misleidend kan zijn.

Waar moet een kluis zich tegen beschermen?

Bij brandwerend kun je al snel denken dat een kluis tegen brand kan. En daarbij denk je vaak in eerste instantie aan vlammen. Maar bij branden ontstaat ook hitte, vocht (bluswater) en puin (vallen van de kluis, vallen muren etc.) Dat zijn verschillende factoren waar een brandwerende kluis tegen moet beschermen.

Een brand bestaat uit drie fases. De groei-, brand- en dooffase. Tijdens de groeifase is de brand net ontstaan en ontwikkelt zich. Op dit moment is er nog weinig risico voor de kluis. Tussen de groei- en brandfase is de vlamoverslag. Bij de vlamoverslag loopt de temperatuur op tot 300°C á 400°C. Op dit moment wordt de hitte in de kluis ook al hoger en loopt de inhoud van de kluis al risico. Vervolgens komt de brandfase. Bij de brandfase neemt de temperatuur toe tot 600°C à 1000˚C. Bij deze hitte neemt de temperatuur ook al snel toe aan de binnenkant van de kluis.

Testinstituten

U hebt kunnen lezen dat de temperaturen hoog kunnen oplopen tijdens een brand. Tegen deze hitte zijn brandwerende kluizen zorgvuldig getest. Deze testen zijn door onafhankelijke testinstituten gedaan. Hieruit volgen verschillende certificaten die aan een bepaalde norm voldoen. Hier is nog een belangrijk onderscheid te maken tussen papier en data media. Deze raken namelijk bij verschillende temperaturen beschadigd.

Verschil tussen papier en data dragers

Papier en data media raken bij verschillende temperaturen beschadigd. Data op digitale datadragers kan al beschadigen bij een temperatuur van 52°C. Terwijl papier pas beschadigt bij een temperatuur van ongeveer 175°C. Daarom is het belangrijk om te weten wat u wilt beschermen in de kluis. Om het overzichtelijk te maken vindt u hieronder extra informatie betreft de normeringen en certificaten.

 

Normen brandwerendheid

Bij de normen brandwerendheid draait het om de inhoud van de kluis. Mocht er brand uitbreken is het belangrijk dat de inhoud beschermd wordt. Binnen een brand lopen de temperaturen al snel op en ook binnen in een kluis kan het erg heet worden. Een brandwerende kluis beschermt de inhoud tegen de hitte. Daarom is het belangrijk om te weten wat u wilt beschermen. Papier beschadigt bij een hitte van 172 °C en digitale data houders beschadigen al bij ongeveer 55 °C.

Normen brandwerendheid

 

Voor meer informatie over de brandweerbaarheid van kluizen en de bijbehorende certificaten kunt u contact met ons opnemen.

Laat een bericht achter